Wat is het verschil tussen een infrarood en een Finse sauna? - Mooizwembaden.nl
Voor het mooiste zwembad in de tuin!
Vraag brochure aan
Terug naar het Kenniscentrum

Wat is het verschil tussen een infrarood en een Finse sauna?

Alle berichten

Tegenwoordig zijn zowel de infraroodsauna’s als de traditionele Finse sauna’s enorm populair. Het grootste verschil is dat de Finse sauna’s warmte indirect omzetten. Dit houdt in dat de lucht in de sauna verwarmt wordt en daarna op de huid komt. De warmte is hierdoor oppervlakkig en dringt niet door tot in de huid, hetgeen wat bij infraroodcabines wel gebeurd.

Verschillende manieren van opwarmen
De manier van opwarming is in beide gevallen dus anders. Je lichaam wordt bij een Finse sauna indirect opgewarmd en bij een infraroodsauna direct. Bij een traditionele sauna neemt je lichaam de warmte uit de lucht op, en om je lichaamstemperatuur weer op peil te krijgen ga je transpireren.

Bij een infraroodcabine warmt de omgevingslucht een stuk minder snel op. Een full spectrum infraroodstraler (hier komen we later op terug), werkt direct op je lichaam, waardoor je lichaam zelf sterker en sneller opwarmt dan de lucht in de cabine zelf.

Verschil in temperatuur
De warmte in de omgeving in een infraroodcabine ligt tussen de 35 en 65 graden Celcius. In een Finse sauna ligt dit aanzienlijk hoger, meestal tussen de 80 en 100 graden Celcius. Dit heeft natuurlijk wel te maken met hoe warm je je saunabezoek wilt hebben. Ben je een beginnende saunaganger? Zorg er dan voor dat je in een traditionele sauna begint met rond de 70 graden. De lage luchtvochtigheid in een Finse sauna kan soms even wennen zijn.

Opwarmtijd
Een infraroodsauna is sneller opgewarmd dan een Finse sauna. In onze infraroodcabines maken wij gebruik van IR-A-stralers. Wat dit inhoudt lees je verderop. Je infraroodcabine is in ongeveer 10 tot 15 minuten op een temperatuur van 60 graden. Na een kwartiertje kun je er dus al gebruik van maken.

Bij een Finse sauna is dit wat langer. Afhankelijk van de saunakachel kan het ongeveer 45 tot 60 minuten duren voordat de sauna op 80/90 graden Celsius is. Dit komt omdat de saunakachel alle lucht in de sauna moet verwarmen.

Welke stroomaansluiting heb ik nodig?
Onze, en de meeste andere infraroodsauna’s kun je gewoon aansluiten op een normaal stopcontact. Doordat onze sauna’s bestaan uit kliksystemen heb je je sauna al in een kwartier staan! De sauna is al voorzien van een stekker, dus hiervoor, als je een stopcontact bij de sauna beschikbaar hebt, is er geen elektricien noodzakelijk.

Bij een Finse sauna is de grootte en sterkte van de kachel afhankelijk van het formaat van de sauna. Een vuistregel hiervoor is altijd: Het aantal kubieke meter van de sauna is het aantal kilowatt wat de kachel moet hebben.

Voorbeeld: Een sauna is 200 x 200 x 190 centimeter. Het aantal kubieke meter van de sauna is 7,6. Wij zouden dus aanraden om minimaal een 7 kilowatt kachel voor deze sauna te gebruiken. Kies je voor een saunakachel tot 3,6kW? Dan kan deze aangesloten worden op een normaal stopcontact.

Kies je voor een kachel tussen de 3,7 en 7,0kW? Dan kan deze aangesloten worden op een perilex aansluiting. Voor kachels boven de 7 kilowatt dient er een krachtsstroomaansluiting te zijn geplaatst. Let op: Bij de meeste saunakachels boven de 3,6 kilowatt wordt een silliconenkabel bijgevelerd. Hier dient nog een stekker aangemaakt te worden. Laat dit ten alle tijde doen door een gecertificeerde elektricien!

Werkzaamheid op het lichaam
Zoals eerder verteld werkt een Finse sauna met indirecte warmte. Door de lucht in de sauna te verwarmen komt deze warmte op de huid. Een Finse sauna is uitermate geschikt voor ontspanning, maar ook is de warmte goed om jezelf weerstand op te laten bouwen tegen ziektes en om je uithoudingsvermogen te trainen. Tevens zorg je ervoor dat je lichaam wordt ontgift.

Een infraroodsauna werkt op basis van infraroodstraling. Deze straling noemen wij ook wel Full Spectrum of IR-A-straling. Dit houdt in dat de warmte tot diep onder de huid komt. De Full Spectrum infraroodsauna is uitermate geschikt voor het verhelpen en voorkomen van spier-en gewrichtspijn en zorgt voor een betere doorbloeding.

Let op: Indien je last hebt van hart en/of vaatziektes, informeer dan altijd bij je huisarts voor je naar een sauna gaat, of deze besteld!

Wij bieden verschillende soorten infraroodsauna’s en Finse sauna’s aan. Bij vragen kan je altijd contact met ons opnemen!

Op zoek naar advies?

Vraag het onze specialisten

Gerelateerde onderwerpen

Wij helpen u verder

Neem vandaag de eerste stap

Op onze website kunt u met onze configurator geheel vrijblijvend eenvoudig uw zwembad samenstellen. Door te variëren in grootte en opties kunt u uw zwembad samenstellen die aan uw wensen voldoet.

Nadat u uw zwembad heeft samengesteld nemen wij contact met u op om de offerte door te nemen en eventueel een advies- en inmeet afspraak in te plannen.