Het zomerklaar maken van een zwembad - Mooizwembaden.nl
Voor het mooiste zwembad in de tuin!
Vraag brochure aan
Terug naar het Kenniscentrum

Het zomerklaar maken van een zwembad

Alle berichten

Het mooiste moment van het jaar komt steeds dichterbij! Het zomerklaar maken van een zwembad, om binnenkort weer heerlijk baantjes te trekken, te spetteren en te plonzen. Maar wat houdt het zomerklaar maken van een zwembad precies in? Wij leggen het je uit!

Actief en passief overwinteren

Allereerst is het belangrijk om te weten hoe je je zwembad in de winter hebt laten overwinteren. Is dit actief of passief geweest? Met actief bedoelen we dat de filterpomp een aantal uur per dag heeft aangestaan en bij vorst de gehele vorstperiode. Ook tijdens het actief overwinteren heeft de zandfilter zijn werk gedaan en blijft, indien deze aanwezig is, het doseersysteem doordraaien.

Bij passief overwinteren betekend dit dat alle apparatuur niet heeft gedraaid. In dit geval houdt dit in dat uw zwembad helemaal opnieuw opgestart moet worden. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je verderop in onze uitleg.

Bijvullen van het zwembad

Bij het zomerklaar maken kijk je als eerst naar het zwembad. Indien je niet actief hebt overwinterd, zorg dan dat het bad gevuld is tot aan de aanbevolen hoeveelheid van de skimmer. Gebruik ten alle tijden leidingwater en geen grond of bronwater.

Schoonmaken van de afdekking

Maak allereerst de afdekking schoon. Als je een lamellenafdekking hebt, kan dit met een hogedrukreiniger, wel met beleid en een zachte borstel. Bij een winterzeil veeg je vuil, takjes, bladeren en andere zaken eraf met een zachte borstel. Maak deze goed schoon en vouw deze droog en zonder plooien op.

Schoonmaken van het zwembad

Zorg ervoor dat al het vuil uit de skimmers is en leeg de skimmermandjes. Het legen van de skimmermandjes dient ook tijdens het zwemseizoen te gebeuren. Maak hierna de wanden en de bodem van het zwembad schoon met behulp van een robotstofzuiger. Heeft u deze niet, kunt u dit doen met een zachte borstel en een sponsje voor de waterlijn.

Zwembadapparatuur

Controleer hierna de techniekruimte. Schakel allereerst de techniek uit. Verwijder eventueel het vuil uit het mandje van de filterpomp. Voer een terugspoelactie (backwash) uit bij het zand/glasfilter en controleer of uw automatische doseersysteem werkzaam is. Reinig, indien van toepassing, de sensoren in uw doseersysteem.

Warmtepomp

Vervolgens is het tijd om de warmtepomp aan te sluiten. Plaats deze op de plek, sluit de koppelingen weer aan en start de warmtepomp op. Stel uw kranen van de bypass weer open op de juiste manier zodat de waterdoorstroming weer goed gaat door lopen.

PH-waarde van uw zwembad

Het is natuurlijk van groot belang dat u in goed en gezond water zwemt. Corrigeer, indien u geen doseersysteem heeft, de waardes van de pH indien nodig. De ideale pH-waarde voor een zwembad ligt op 7,2. De pH-waarde van uw zwembad dient in ieder geval tussen de 7,2 en 7,8 te liggen. Voor u gaat zwemmen, kunt u de pH waarde corrigeren met pH-min en pH-plus.

Chloorwaarde van uw zwembad

De chloorwaarde van een zwembad is ook van belang. Te weinig chloor betekend dat bacteriën niet voldoende gedood worden en algengroei kan ontstaan. Teveel chloor kan zorgen voor irritatie aan de ogen en huidproblemen. Test daarom uw chloorwaarde en voeg eventueel chloor toe in poedervorm of in tabletvorm. Bekijk hier onze doseersystemen.

Uw zwembad zomerklaar laten maken?

Bij Mooi zwembaden werken we met vakkundige monteurs welke uw zwembad zomerklaar kunnen maken. Hierdoor kunt u, zonder zelf wat te doen, heerlijk genieten van uw zwembad. Meer weten? Vul dan ons contactformulier in of bel naar 0418-30 40 25.

Op zoek naar advies?

Vraag het onze specialisten

Gerelateerde onderwerpen

Wij helpen u verder

Neem vandaag de eerste stap

Op onze website kunt u met onze configurator geheel vrijblijvend eenvoudig uw zwembad samenstellen. Door te variëren in grootte en opties kunt u uw zwembad samenstellen die aan uw wensen voldoet.

Nadat u uw zwembad heeft samengesteld nemen wij contact met u op om de offerte door te nemen en eventueel een advies- en inmeet afspraak in te plannen.