Je zwembad winterklaar maken, hoe doe je dat? - Mooizwembaden.nl
Voor het mooiste zwembad in de tuin!
Vraag brochure aan
Terug naar het Kenniscentrum

Je zwembad winterklaar maken, hoe doe je dat?

Alle berichten

Zijn de zonnige, warme zomerdagen weer voorbij? Dan is het weer tijd om je inbouw of opbouwzwembad winterklaar te maken! Het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen, maar welke manieren zijn er? Dit kan zowel passief als actief. Hoe dit in zijn werk gaat, dat leggen we je uit.

Passief overwinteren
Het passief overwinteren van je zwembad houdt in dat je je zwembad voorbereid op de winter, zonder dat dit onderhoud vereist. Passieve overwintering zorgt voor minder werk en vereist minder chemicaliën.

Allereerst controleer je de waterwaardes van je zwembad. Maak je gebruik van één van onze automatisch doseersystemen, dan zijn je waardes altijd op het goede niveau. Lees dit voor de zekerheid even af van het apparaat.

Maak je gebruik van handmatige dosering? Meet dan met bijvoorbeeld teststrips de alkaliteit, de pH en de chloorwaardes. Hoe, en in welke volgorde je dit doet, lees je hier.

Laat daarna je water zakken tot minimaal 10 centimeter onder skimmerniveau, en boven de verlichting in het zwembad. Als je gebruik maakt van een filtervat met terugspoelfunctie, kan je via hier alvast veel water lozen. Maak anders gebruik van een dompelpomp. Let op! Haal nooit al het water uit het zwembad. Dit kan schade opleveren aan bijvoorbeeld de constructie.

Schakel hierna alle apparatuur uit, bijvoorbeeld de filterpomp en warmtepomp. Koppel de warmtepomp los en zet deze bij voorkeur in de technische ruimte neer. Zorg dat al het water uit de leidingen en apparatuur is. Dit voorkomt schade. Plaats hierna een winterzeil of winterdeken om vuil en bladeren buiten het zwembad te houden. Deze worden meestal vastgemaakt met bijgeleverde rubberen tegelharingen.

Actief overwinteren
Met de juiste voorbereidingen kan je je zwembad zonder al te veel werk actief overwinteren. Het grote belang bij actief overwinteren is het in beweging houden van je zwembadwater. Het behoud je waterkwaliteit en zorgt dat je bij het heerlijke lenteweer weer snel kan genieten van je inbouw of opzetzwembad!

Bij het actief overwinteren laat je de filterpomp regelmatig draaien. Dit kan je bijvoorbeeld doen via een tijdsschakelaar, of handmatig. Sommige filterpompen hebben ook een interne tijdsschakelaar. Hou bij voorkeur tweemaal twee uur per dag aan. Heb je een variabele filterpomp? Dan kan je de filtersnelheid verlagen om zo extra energiekosten te besparen.

Als je gebruikt maakt van een filtervat en automatische dosering, kan je deze door laten draaien. Let wel op dat er bij de automatische dosering een flowbeveiliging gemonteerd zit. Dit voorkomt onnodige doseringen.

Maak je gebruik van handmatige dosering? Zorg dan dat je regelmatig je waterkwaliteit blijf testen. Hier kan je vinden hoe je dit doet. Zorg dat je dit in ieder geval eenmaal per week doet, om zo de waterkwaliteit op orde te houden.

Ook voor actief overwinteren is het van belang dat de warmtepomp afgekoppeld wordt en wordt geplaatst in bij voorkeur de technische ruimte. Zorg dat het water uit de warmtepomp verdwenen is. Maak je gebruik van een lamellenafdekking? Zorg dan dat deze in de winter gesloten is.

Uiteraard kunnen wij je ook helpen met het winterklaar maken van je zwembad. Onze gespecialiseerde monteurs kunnen je volledig ontzorgen. Neem hiervoor contact met ons op via 0418-304025 of vraag het winterklaar maken hier aan.

Op zoek naar advies?

Vraag het onze specialisten

Gerelateerde onderwerpen

Wij helpen u verder

Neem vandaag de eerste stap

Op onze website kunt u met onze configurator geheel vrijblijvend eenvoudig uw zwembad samenstellen. Door te variëren in grootte en opties kunt u uw zwembad samenstellen die aan uw wensen voldoet.

Nadat u uw zwembad heeft samengesteld nemen wij contact met u op om de offerte door te nemen en eventueel een advies- en inmeet afspraak in te plannen.