Hoe krijg ik groen water in mijn zwembad weer helder? - Mooizwembaden.nl
Voor het mooiste zwembad in de tuin!
Vraag brochure aan
Terug naar het Kenniscentrum

Hoe krijg ik groen water in mijn zwembad weer helder?

Alle berichten

Een zwembad is een ideale manier om in te genieten van het heerlijke warme weer met je gezin, vrienden en familie. Als je geen automatisch doseersysteem hebt kan het onderhoud van een zwembad toch best lastig zijn. Zwembadeigenaren kennen het allemaal wel: Groen zwembadwater. Denk je net alles helemaal op orde te hebben, verwijder je het afdekzeil van het bad, is je water groen, troebel of melkachtig. Hoe los je dit op? Wij vertellen het je!

Oorzaken groen zwemwater

Groen zwemwater kan verschillende oorzaken hebben. Voor we beginnen met het behandelen van het water, is het goed om de oorzaak van het groen worden te achterhalen. De meest voorkomende redenen zijn algen, teveel cyaanzuur, onjuiste pH-waarde en onvoldoende watercirculatie.

Algen

Algen in het zwembad zorgen voor groen water. Deze komen in het water als je zwembad niet goed gedesinfecteerd is. Dit kan dus betekenen dat er onvoldoende chloor in het bad zit, maar ook kan het zijn dat de pH-waarde van je zwembad niet goed is. Een te hoge of een te lage pH-waarde zorgt ervoor dat het chloor niet goed zijn werk kan doen. Ook zon zorgt voor algengroei wanneer de waardes van je zwembad niet goed zijn. Wist je ook dat onweer het chloor uit het bad trekt? Daardoor kan ook algengroei ontstaan.

groen water - schepnet zwembad - helder water krijgen - chloor

Cyaanzuur

Cyaanzuur is een stofje wat we ook wel een stabilisatiemiddel voor je zwembad noemen. Cyaanzuur zorgt ervoor dat chloor zich beter kan binden aan het zwemwater. Dit komt terecht in het zwembad door het gebruik van chloortabletten of chloorgranulaat. Bij een hoge UV-index (ook wel zonkracht genoemd) breekt chloor tot wel 50% af in 45 minuten.

Waardes controleren

Nu je weet welke oorzaken er kunnen zijn voor groen water kun je aan de slag gaan met het controleren van de waardes. De snelste manier is door het gebruik van teststrips. Een 4 in 1 teststrip is het makkelijkst. Hiermee kun je het volgende testen: Chloorwaarde, pH-waarde, alkaliteit en cyaanzuur.

Voor je begint met testen is het handig om te weten welke volgorde je aan moet houden. Je kan de kwaliteit van zwemwater vergelijken met de bouw van een huis. Een constructie van een huis bestaat uit fundering, muren en een dak. Het testen van zwemwater bestaat uit alkaliteit, pH en chloor. Zonder fundering storten de muren in, zonder muren stort het dak in. Bij zwemwater zie je dat als: Geen of verkeerde alkaliteit stort de pH-waarde in, bij een verkeerde pH-waarde stort het chloor in.

De teststrip gebruiken

Haal de teststrip door het water heen voor vijf seconden. Laat hierna de teststrip vijftien seconden rusten en vergelijk de kleuren van de teststrip met de kleuren achterop de verpakking waaruit je de teststrip haalt. De alkaliteit dient tussen de 100 en 150 PPM (parts per million oftewel delen per miljoen) te liggen. Je pH-waarde tussen de 7,2 en 7,6, waarbij 7,2 de ideale pH-waarde is. De waarde van het chloor dien tussen de 1,0 en 2,0 PPM te liggen.

teststrip 4 in 1 - water testen zwembad - blauw water

Alkaliteit aanpassen

De alkaliteit van je zwembad kan uiteraard te laag of te hoog zijn. Dit is eenvoudig op te lossen door het gebruik van TA- (alkaliteit verlagen) en TA+ (alkaliteit verhogen). Een goede alkaliteit zorgt dus voor het stabiliseren van de juiste pH-waarde.

PH-waarde aanpassen

De pH-waarde van je zwembad kun je verlagen met pH- en verhogen met pH+. Bij het verlagen of verhogen van de pH-waarde kun je de volgende vuistregel aanhouden: 80 gram pH- of 80 gram pH+ per 10m3 water verlaagd of verhoogd de pH-waarde met 0,1.

Chloorwaarde aanpassen

De chloorwaarde van een zwembad kun je snel aanpassen doormiddel van een chloorshock. Normaliter zul je in je zwembad een chloordispenser hebben, welke een chloortablet bevat. Deze houdt de chloorwaarde op peil. Voor het shocken van het water gebruik je chloor granulaat. Als je een automatisch doseersysteem gebruikt is het shocken met granulaat sterk af te raden.

Er zijn verschillende soorten granulaat: Chloor 55, chloor 70 en chloor 90. Voor het shocken van je zwembad raden wij het gebruik van chloor 70 aan. Hou voor het shocken aan dat je 4 gram per 1000 liter water gebruikt. Bij een kleinere inhoud dan 1000 liter houd je 0,4 gram per 100 liter aan. Zwem na het aanpassen van de chloorwaarde in ieder geval voor acht uur niet.

gelukt helder blauw water - benen - zwemwater weer blauw

Filterpomp aanzetten

Laat na het aanpassen van de waardes de filterpomp in ieder geval voor 24 uur doordraaien. Kijk hierna in de filterpomp of je filter schoon is. Zijn er nog algen in het zwembad aanwezig? Dan zou je eventueel anti-alg kunnen toevoegen. Maak je gebruik van anti-alg? Laat dan de filterpomp nogmaals minimaal 24 uur draaien.

Nazorg

Je water weer helemaal helder? Klaar om weer te zwemmen! Test in ieder geval je water minimaal 1 keer per week. Vaker is uiteraard beter. Vooral hoogzomer is het belangrijk dit vaker te doen, omdat er over het algemeen dan meer gebruik van het zwembad gemaakt wordt. Zorg er tevens voor dat het zwembad, wanneer het niet gebruikt wordt, afgedekt is. Doe dit bij voorkeur met een lichtdicht afdekzeil, zodat de zonnestralen de waardes van het zwembad niet aan kunnen tasten. Bovendien houdt je dan ook nog eens je warmte beter in je water.

Als je de bovenstaande stappen volgt krijg je weer een helderblauw, schoon zwembad! Geen zin om elke keer te testen en je waardes handmatig aan te passen? Kies dan voor een van onze volautomatische doseersystemen.

Op zoek naar advies?

Vraag het onze specialisten

Gerelateerde onderwerpen

Wij helpen u verder

Neem vandaag de eerste stap

Op onze website kunt u met onze configurator geheel vrijblijvend eenvoudig uw zwembad samenstellen. Door te variëren in grootte en opties kunt u uw zwembad samenstellen die aan uw wensen voldoet.

Nadat u uw zwembad heeft samengesteld nemen wij contact met u op om de offerte door te nemen en eventueel een advies- en inmeet afspraak in te plannen.